Werk doen wat je passie is, leidt tot geluk en prestaties
Ben jij zo iemand die elke dag fluitend naar het werk gaat? Is je werk je passie? Gefeliciteerd! Want mensen die van hun hobby hun werk hebben gemaakt of werk doen wat bij hun interesses aansluit zijn gelukkiger én presteren beter dan mensen die werk doen wat minder goed bij hen past.
Zij zullen ook vaker ‘flow’ ervaren, een term waar de laatste jaren veel aandacht voor is en die duidt op ‘een bewustzijnstoestand van geconcentreerd bezig zijn met een activiteit waarbij iemand intens geniet en zichzelf en de tijd vergeet’( definitie van de Hongaars-Amerikaanse psycholoog Csikszentmihalyi, de uitvinder van het begrip). De meeste voldoening wordt gehaald uit het volkomen geconcentreerd bezig zijn met een uitdagende, maar een niet té moeilijke opdracht. Cruciaal is dat er evenwicht bestaat tussen de eisen die een taak stelt en de capaciteiten van het betrokken individu.
Wat als je je passie niet weet?
Als je bijvoorbeeld Jamie Oliver of Lieke Martens in actie ziet, zie je naast talent op het vlak van koken dan wel voetballen heel veel passie. Veel mensen die bij ons adviesbureau langskomen voor een loopbaanonderzoek, willen weten wat zij kunnen, maar vooral ook hun interesses achterhalen, liefst hun passie vinden. Mensen die nog niet hun bestemming hebben gevonden, kunnen daar erg mee worstelen: ‘Ik vind alles wel een beetje leuk, maar zou zo graag iets vinden, waar ik echt voor wil gaan!’ ‘Ik ben een generalist maar liever ben ik een specialist met een roeping, maar op welk vlak?’ Eén troost: je passie vind je niet zo maar, maar de meesten weten na hun 40ste wel waar hun interesses liggen. Angela Duckworth biedt in haar boek over GRIT, wat zij omschrijft als een combinatie tussen passie en de volharding om je talent te ontwikkelen, een paar mooie inzichten over je passie vinden.
Hoe vind ik mijn passie?
Verwacht geen ‘flash of insight’
Veel mensen verwachten dat hun passie zich op een bepaald moment in hun leven zich openbaart of altijd al duidelijk is. Bijvoorbeeld dat iemand in zijn jeugd een inbraak meemaakt, thuis de politie in actie bij het sporenonderzoek aan het werk ziet en denkt: dat wil ik ook! In veel gevallen is dat echter niet het geval en wordt een passie pas na een langere zoektocht ontdekt, heeft iemand bijvoorbeeld al verschillende functies bekleed of sporten beoefend voordat duidelijk wordt wat echt bij hem of haar past.
Doen helpt
De tweede is dat passie niet ontdekt wordt door introspectie maar door verschillende activiteiten waar enige interesse in is een tijd te beoefenen, waarna vaak nog verloop van tijd blijkt dat één ervan het beste past. Het actief een tijdlang iets daadwerkelijk uitproberen en je erin verdiepen, is nodig om te ontdekken of iets echt past. Even oppervlakkig ergens kennis van nemen, is niet genoeg om ergens een passie voor te ontwikkelen.
Gun jezelf de tijd
Tot slot gaat geforceerd iets tot een passie maken, niet werken. Geef jezelf ruimte om te ontdekken en te experimenteren en als je niet weet waar te beginnen, kijk dan eens of de volgende vragen aanknopingspunten bieden:
- Waar was ik vroeger graag mee bezig?
- Waar mag ik nu graag over nadenken, waar voel ik me bij betrokken?
- Waar ben ik nu veel of graag mee bezig, op het werk of in mijn vrije tijd?
- Wat vind ik belangrijk?
- Maar ook: wat vind ik echt niet leuk om te doen?
Houd vervolgens ook voor ogen dat passie vaak groeit en pas later tot bloei komt. Veel succes met het vinden van je passie!